Wat is psychotherapie? 

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Gesprekken tussen de cliënt(en) en de therapeut staan centraal. Je kan alleen therapie volgen bij de psychotherapeut, maar je kan ook komen met partner of gezinsleden voor bijvoorbeeld relatietherapie. 

Wat is het doel van psychotherapie? 

Psychische klachten verminderen is het doel van psychotherapie. Ook het beter leren omgaan met stress, bepaalde omstandigheden of permanente psychische problemen. Daarbij is de inzet van de cliënt even belangrijk als de deskundigheid van de psychotherapeut.

Het resultaat is afhankelijk van de aard van de problemen en iemands eigen mogelijkheden. Het proces gaat vaak gepaard met ups en downs. Een geslaagde psychotherapie garandeert niet dat de cliënt de rest van zijn of haar leven gelukkig zal zijn en kan aan bepaalde omstandigheden natuurlijk niets veranderen.

Met behulp van psychotherapie is het wel mogelijk dat de cliënt met de problemen of uitdagingen van zijn/haar leven beter leert omgaan.

Hoe gaat psychotherapie in zijn werk? 

Alles start bij de aanmelding.
Tijdens een intakegesprek wordt er bekeken waarom je je aanmeldt voor psychotherapie en wat jouw wensen en verwachtingen zijn. Er wordt samen met jou gekeken naar de mogelijkheden.

Een intakegesprek is een kennismaking waar je ook kan nagaan of er een klik is met de psycholoog of therapeut. Na het intakegesprek volgt de eigenlijke psychotherapie.
Afhankelijk van jouw hulpvraag, kan er dieper ingegaan worden op verschillende thema's.

Voorbeelden zijn: "algemeen functioneren, gezondheid, werk en school, sociale omgeving, werken rond uitzicht en hoop, zelfwaarde gevoel en zelfvertrouwen, ingrijpende gebeurtenissen en traumaverwerking, rouw, angst, paniekaanvallen, eetproblemen, depressieve klachten, stress en burn-out klachten, ADHD, ..."

Na het verkennen van deze thema's kunnen we verder ingaan op wat voor jou belangrijk is. Dat kan d.m.v. gesprekken, maar ook door oefeningen om hier en thuis nog verder mee aan de slag te gaan. De duur van psychotherapie is afhankelijk van jouw hulpvraag. Sommige personen zijn na één of een aantal sessies verder geholpen, andere personen blijven voor een langere periode op gesprek komen.

Afhankelijk van jouw hulpvraag, wordt besproken of de sessies wekelijks doorgaan of dat er enkele weken tussen gelaten worden. Op het einde van het psychotherapeutisch traject verwachten we beterschap. Dat wil niet altijd zeggen dat de klachten volledig weg zijn, maar wel dat je je beter voelt en dat je deze goed kan dragen. Op dit moment kan er meer tijd tussen de sessies gelaten worden, bijvoorbeeld, een sessie op maandelijkse of twee-maandelijkse basis, als opvolging. Uiteindelijk kan de therapie volledig worden afgesloten.

Tekst: IPO

Psychotherapie omvat verschillende therapie soorten.

Deze verschillende therapie soorten zijn o.a. cognitieve gedragstherapie, contextuele therapie, mindfulnessbased cognitive therapy, cliëntgerichte therapie, systeemtherapie, hypnotherapie, relatietherapie, ... 

Wat is het verschil? 

Wat is nu precies het verschil tussen een psychotherapeut, een psycholoog en een psychiater ? 

Een psychotherapeut heeft een 4-jarige psychotherapie-opleiding gevolgd en heeft ruime praktijkervaring voor het behandelen van psychische en emotionele moeilijkheden.

Een psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie en heeft een brede theoretische scholing over psychische stoornissen.

Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in psychische stoornissen. Deze kan medicatie voorschrijven en verwijst meestal door naar een psychotherapeut of psycholoog om naast medicatie ook psychotherapeutisch begeleiding te krijgen.

Psychotherapie kan helpen bij: 

 • Aandacht en ADHD
 • angststoornissen
 • Borderline
 • depressie
 • seksuele problemen
 • Relatieproblemen
 • stress
 • woede beheersing
 • eetstoornissen
 • zelfvertrouwen
 • trauma
 • rouw
 • zelfontplooiing en life-coaching
 • verslaving
 • persoonlijkheidsstoornissen
 • ....

Waar richt ik mij vooral op ? 

Als psychotherapeut in opleiding richt ik mij en kan ik kwalitatieve ondersteuning bieden bij partner-relatieproblemen, seksuele problemen, depressie, ADHD, traumaverwerking, angststoornissen, zelfvertrouwen, zelfontplooiing en life coaching, stress, hoogsensitiviteit, burn-out en woede beheersing. Verder ben in gediplomeerd hypnotherapeut en werk ik veel met deze techniek.

Voor ernstigere problematiek verwijs ik door naar mijn collega's binnen het team van  IPO te Deurne.

Maak hier je afspraak

© Copyright Praktijk AW. All Rights Reserved.

Designed with Mobirise - More