Mind-Body therapie

Wat is dat eigenlijk? 

Ik noem het ook wel eens 'Holistische cognitieve therapie'

Want dat is het eigenlijk ook. Mind-body therapie is een vorm van cognitieve therapie maar op een holistische manier. Dit wil zeggen dat we onze bewuste én onbewuste geest aanspreken maar tegelijk ook lichaamsgericht werken. 
De therapie die ik uitvoer, is een unieke en persoonlijke combinatie van verschillende tools en therapievormen die ik samenvoeg afhankelijk van jouw noden. Het is een mix van mindfulness, cognitieve therapie en brain coaching.

Ik richt me voornamelijk op mensen met PDS klachten of andere fysieke klachten veroorzaakt door stress, emotionele blokkades en meer en op zij die er klaar voor zijn bepaalde gedrags- en gedachtepatronen te gaan doorbreken.  Maar eigenlijk kunnen we zo goed als elke ziekte terugbrengen naar een emotionele wonde of overtuiging. Hiermee zitten we meer in de richting van de symboliek van ziekten of de psychosomatiek te kijken. Want waarom ontwikkel je een bepaalde klacht maar jouw collega niet?

Ik geloof dat een disbalans start in ons energetische lichaam, nadien zal het zich uiten in het emotionele lichaam en pas later in het fysieke lichaam als het niet opgelost is in een van de vorige stadia.

Natuurlijk is iedereen die zijn/haar/hen leven wil transformeren naar een leven vol geluk en zich niet wil laten tegenhouden door beperkende overtuigingen of vastzittende emoties die je ongelukkig of ziek maken, welkom!

Ik meen dat onze kinderjaren heel belangrijk zijn voor hoe we ons leven nadien bekijken en ervaren. De eerste 7 levensjaren zijn cruciaal bij het vormen van het referentie kader en het fundamentele zelfvertrouwen. Ons brein is dan als een spons en absorbeert alles van onze omgeving en met name onze opvoeders. Maar wat als die omgeving bepaalde beperkende overtuigingen heeft zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik moet altijd hard werken voor mijn geld’ of ‘Gelukkig zijn is niet voor mij weggelegd’,…
We nemen als kind deze overtuigingen over en deze maken dat we ons eigen geluk en succes in de weg staan!

Buiten dat, creëren heel veel overtuigingen ook stress in ons lichaam. Het soort onderhuidse, sluipende en steeds aanwezige stress. We weten op den duur niet meer wat werkelijke innerlijke rust is. Dit soort stress wordt chronisch en kan ons ziek maken. Het overprikkelt continu ons zenuwstelsel.

Vastzittende emoties (denk maar aan trauma) geven ook fysieke stress, belemmerende overtuigingen geven mentale stress. Ik durf te uiten dat dit soort stress overwegend te boosdoener is wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een Burn-Out.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat tools die jou kunnen ondersteunen en je lichaam en zenuwstelsel helpen herbalanceren. Zo helpen deze tools jou ook om bepaalde overtuigingen en vastzittende emoties die stress bezorgen, los te maken en te transformeren. 


'Lijden is het hebben van gedachten die niet overeenkomen met de realiteit'
-Eckhart Tolle-


Emotionele vrijheid

Met emotionele vrijheid wordt niet bedoeld dat je 'vrij' bent van emoties. Geloof me, dat wil je eigenlijk ook niet. Je bent en blijft mens en daar horen nu eenmaal emoties bij. Emotionele vrijheid is dus het geen 'last' meer hebben van je emoties. Dat wil zeggen dat je ze makkelijk herkent, erkent, aanvaard en constructief kan kanaliseren. Zo vormen ze geen blokkade maar dienen ze hun eigenlijke doel: Jou hun boodschap doorgeven.

Emotionele vrijheid = emotionele volwassenheid
Tijdens de therapie maken we bepaalde emoties die vastzitten en jou klachten bezorgen los, maar ik ondersteun jou ook in het proces naar emotionele vrijheid zodat ze in de toekomst ook geen klachten meer hoeven te veroorzaken omdat we het vastzitten ervan gaan voorkomen.

Wat kan er allemaal in zo'n therapie aan bod komen?

Als we het hebben over de tools, methodieken en therapievormen die ik inzet in de mind-body therapie kan je denken aan o.a. ademhaling, mindfulness, orthomoleculaire therapie, kinesiologie, NLP, Psych-K, cognitieve therapie, aandachtgerichte therapie, EFT (emotional freedom therapy), relaxatie technieken mbt de nervus vagus, hypnose en meditatie oefeningen om het zenuwstelsel weer te balanceren.

Omdat ik heel erg samenwerk met het lichaam en dus ook veel aandacht heb voor bepaalde fysieke klachten kan het zijn dat er ook een bepaald supplement wordt geadviseerd of ingezet om jouw lichaam te ondersteunen. 

Hoe ga ik te werk?

Alle sessies duren 1u. Ik maak dus geen onderscheid tussen een intake of een vervolgsessie. Uiteraard kijken we naar wat er nodig is en bespreken dat samen. Maar eigenlijk laat ik liever het lichaam spreken en 'test' ik alles uit door middel van kinesiologie en/of labo onderzoek. Zo krijgen we een goed beeld van wat er in jouw lichaam speelt, zowel fysiek als mentaal.

Wanneer er sprake is van klachten werk ik graag met een EMB test (energetisch morfologische bloedtest). Dit is optioneel maar kan hele nuttige informatie geven of een klacht effectief louter mentaal/emotioneel veroorzaakt wordt of dat er ook fysiek iets aan de hand is. Ik krijg zo ook een beeld van de balans tussen jouw neurotransmitters. Deze laatste zijn een belangrijk gegeven in mijn therapie. Mogelijks wordt er ook suppletie- en voedingsadvies gegeven om de neurotransmitters (en jouw hele brein-fysiologie) weer in balans te brengen. Al dit wordt ook besproken tijdens de eerste sessie. 

Door middel van oefeningen, gesprek, EFT en andere technieken pakken we alle belemmerende overtuigingen en vastzittende emoties aan die jou in de weg staan om een gelukkig en gezond leven te leiden. De sessies vinden online of in de praktijk plaats, wat jij het fijnst vindt. Indien je graag online sessies wil, graag dit dan even aangeven tijdens het maken van jouw afspraak.


'Ons lichaam is tot veel meer in staat dan we denken, het enige wat we moeten doen is erin geloven'


Brain coaching

Holistische vorm van coaching waarbij de gezondheid van het brein centraal staat. We weten allemaal dat het brein hét orgaan is bij uitstek dat ons hele lichaam bestuurd. Een gezond brein betekend dus een gelukkig en gezond persoon.

We kijken zowel naar het fysiologische stuk van het brein en hoe we de neurotransmitters in balans kunnen brengen. We kijken ook naar leefstijl en omgevingsfactoren die ook een enorme invloed hebben, zoals schermtijd en slaap, voeding, suppletie en stress en last but not least gaan we ook over het hele mentaal-emotionele stukje van ons brein. Voor dit laatste deeltje combineer ik graag, afhankelijk van de klacht waarmee iemand komt, met de andere therapievormen zoals cognitieve therapie en mindfulness. 

Neurotransmitters hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Zo kan bijvoorbeeld een tekort aan serotonine ervoor zorgen dat je je niet lekker in je vel voelt, je weinig zelfvertrouwen hebt en je depressieve gedachten krijgt. Een tekort aan GABA kan resulteren in het onvermogen om te kunnen ontspannen enzovoort. 


God is a neuropeptide
- Dr. Candace Perth


De aandachtgerichte therapie

Is een vrij recente therapievorm die het over een andere boeg gooit en heel effectief blijkt te zijn. Aandachtgerichte therapie verlangt niet dat je een oplossing vindt voor je probleem. Het doel is de acceptatie te vergroten met als gevolg dat een probleem minder wordt of zelfs verdwijnt omdat er innerlijke rust ontstaat. Het maakt gebruik van van cognitief gedragstherapeutische inzichten om dit effect te versterken. Deze therapievorm gaat uit van de volgende leuze: 'Iets wordt maar pas een probleem als jij het zo gaat bekijken.'

All rights reserved Praktijk AW

HTML Code Creator